Opis smakowy

Bursztynowo-pomarańczowy kolor. Aromat miodu gryczanego, suszonych ziół, siana i kandyzowanego imbiru. W ustach świeże, kwasowe, z delikatnymi taninami, z długim posmakiem na finiszu.

Proces produkcji

Winnica biodynamiczna bez chemikaliów od 1988 r. znajduje się na ubogich glebach wapiennych, wyjątkowo niska wydajność, długa maceracja na skórkach, użycie tylko dzikich drożdży, brak klarowania. Dojrzewanie 2,5 roku w tonneaux.

Prasa:

Winicjatywa: Czas na jedno z najbardziej kultowych win tego producenta czyli Jakot, także z rocznika 2017. Za tą nazwą kryje się czyste friulano (znane kiedyś jako tocai friulano) i podobne do poprzednika parametry – 60-letnie krzewy, ponad 20-dniowa maceracja ze skórkami i 30-miesięczne dojrzewanie w dużych, dębowych beczkach. Więcej tu żółtych, suszonych owoców (brzoskwinia, morela), świeżo skoszonego siana, orientalnych przypraw i delikatnych akcentów miodu gryczanego. Skoncentrowane, z solidną budową i wyraźną taniną. Ponownie zachęcam do wykazania cierpliwości – wino ma naprawdę spory potencjał (192 zł). ♥♥♥♥♥

Jakot Bianco Dario Princic

Uczeń słynnego Gravnera z kultowym i chyba ikonicznym winem biodynamicznym. Dla koneserów win naturalnych.

Indeks:

189,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2017
Kraj
Włochy
Region
Friuli
Apelacja
Venezia Gulia IGT
Winnica
Princic Dario
Rodzaj wina
białe
Smak
wytrawne
Styl
średnie
Grona
Tokai Friulano
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
15 st.C
Zawartość alkoholu
13%
Wysyłka w ciągu:
3 dni ( dni robocze )
Czy winnica BIO
tak – uprawa ograniczna/naturalna
Bio
weganskie
Bio
naturalne

Specyficzne kody

Komentarze

Napisz swoją opinię

Jakot Bianco Dario Princic

Uczeń słynnego Gravnera z kultowym i chyba ikonicznym winem biodynamicznym. Dla koneserów win naturalnych.

Napisz swoją opinię

5 innych produktów w tej samej kategorii: