Bründlmayer Sekt Brut Reserve Kamptal

Bründlmayer Sekt Brut Reserve Kamptal

Najpopularniejsze wino musujące w Austrii, klasyczne cuvée tworzone metodą tradycyjną/szampańską. Blauburgunder, Chardonnay, Grauburgunder, Weißburgunder i Grüner Veltliner. Dużo? Tak, ale kompozycja zachwyca do tego stopnia, że zastanawiamy się czy nie zrezygnować z naszych ulubionych szampanów.

Indeks: ZZZZZZ


239,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
NV
Kraj
Austria
Region
Kamptal
Apelacja
Kamptal DAC
Rodzaj wina
musujące
Styl
pełne
Grona
Grüner Veltliner
Grona
Pinot Noir
Grona
Pinot Blanc
Grona
Pinot Gris
Grona
Chardonnay
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
8 st.C
Zawartość alkoholu
12%
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )
wino wegańskie
tak
Czy winnica BIO
tak – uprawa ograniczna/naturalna
Bio
organiczne
Falstaff
falstaff 94

Opis smakowy

Jasnożółty, subtelny kolor, piękne musowanie (perlage), w nosie pigwa i morela z delikatnymi aromatami cytrusów z nutą herbatnika, kwiaty akacji, nuty palonych orzechów i brioszki. Na podniebieniu delikatnie owocowe, niezwykle krągłe i soczyste, kremowo-żółte owoce, żółte jabłko, treściwe, pobudzające świeżą kwasowość, niezbyt słodkie, nuty mineralne na finiszu z delikatną piżmową słodyczą.

Rekomendacje kulinarne

Ostrygi, tapas, antipasti, szaszłyki i koktajle z krewetek, tatar z łososia czy jakakolwiek inna przekąska, którą można sobie wyobrazić - ów Sekt wspaniale uzupełnia i uszlachetnia te małe przekąski. Ale to nie wszystko: ryby, drób i białe mięso, kuchnia azjatycka i ...desery, wszystkie genialnie dopełnione dzięki musującej świeżości oraz oczywiście sery, sushi i szparagi. Sekt - kulinarny obieżyświat.

Proces produkcji

Grona pochodzą z południowo-wschodnich zboczy z wapiennymi glebami, które nadają winu jednocześnie ciepło i świeżość, kwasowość i dojrzałość. Delikatna prasa, fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej, również malolaktyczna. Dojrzewanie używanych (od 2 do 3 lat) beczkach z dębu austriackiego o pojemności 300 i 2500 litrów. W kolejnym roku wino bazowe jest butelkowane, gdzie poddawane jest drugiej fermentacji: do każdej butelki dodawany jest cukier i drożdże. Wino pozostaje w kontakcie z drożdżami przez około 18-36 miesięcy, następnie ręcznie degorżowane. Kilka kropel Liqueur d'Expédition i gotowe.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
ZZZZZZ
Specyficzne kody