Opis smakowy
Jasnożółty, subtelny kolor, piękne musowanie (perlage), w nosie pigwa i morela z delikatnymi aromatami cytrusów z nutą herbatnika, kwiaty akacji, nuty palonych orzechów i brioszki. Na podniebieniu delikatnie owocowe, niezwykle krągłe i soczyste, kremowo-żółte owoce, żółte jabłko, treściwe, pobudzające świeżą kwasowość, niezbyt słodkie, nuty mineralne na finiszu z delikatną piżmową słodyczą.
Rekomendacje kulinarne
Ostrygi, tapas, antipasti, szaszłyki i koktajle z krewetek, tatar z łososia czy jakakolwiek inna przekąska, którą można sobie wyobrazić - ów Sekt wspaniale uzupełnia i uszlachetnia te małe przekąski. Ale to nie wszystko: ryby, drób i białe mięso, kuchnia azjatycka i ...desery, wszystkie genialnie dopełnione dzięki musującej świeżości oraz oczywiście sery, sushi i szparagi. Sekt - kulinarny obieżyświat.
Proces produkcji
Grona pochodzą z południowo-wschodnich zboczy z wapiennymi glebami, które nadają winu jednocześnie ciepło i świeżość, kwasowość i dojrzałość. Delikatna prasa, fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej, również malolaktyczna. Dojrzewanie używanych (od 2 do 3 lat) beczkach z dębu austriackiego o pojemności 300 i 2500 litrów. W kolejnym roku wino bazowe jest butelkowane, gdzie poddawane jest drugiej fermentacji: do każdej butelki dodawany jest cukier i drożdże. Wino pozostaje w kontakcie z drożdżami przez około 18-36 miesięcy, następnie ręcznie degorżowane. Kilka kropel Liqueur d'Expédition i gotowe.