Barolo Bussia Giacomo Fenocchio

Barolo Bussia Giacomo Fenocchio

Bussia to nazwa jednej ze 170 MGA w apelacji Barolo DOCG. MGA, czyli Menzione Geografica Aggiuntiva odnoszą się do konkretnych obszarów zdefiniowanych wewnątrz apelacji i w dużym uproszczeniu można stwierdzić, że MGA jest lokalnym odpowiednikiem burgundzkiego cru lub climat. Bussia jest drugim największym obszarem w Barolo i właśnie w związku z rozmiarem podzielono ją na podstrefy - Soprana oraz Sottana, z której pochodzą owoce do produkcji wina autorstwa Fenocchio.

Indeks: IT03PIE045


399,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2020
Kraj
Włochy
Region
Piemont
Apelacja
Barolo DOCG
Winnica
Giacomo Fenocchio
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pełne
Grona
Nebbiolo
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
16-18 st.C
Zawartość alkoholu
14.5%
Wysyłka w ciągu
24 h
James Suckling
95 pkt

Opis smakowy Barolo Bussia Giacomo Fenocchio

Aromat tego wina jest złożony i niezwykle zachęcający, z wyraźnym owocowo-ziołowym charakterem. Świeże wiśnie, dojrzałe maliny i truskawki harmonijnie łączą się z południowymi ziołami, wśród których dominuje lukrecja. Dodatkowo, można wyczuć subtelne nuty kwiatowe, takie jak fiołki i wrzosy, a w tle pojawiają się akcenty pieczonego mięsa i kadzidła. To wino wyróżnia się niesamowitą kompleksowością!Barolo o imponującej strukturze, z solidną koncentracją smaku, wyraźnymi taninami i kwasowością, która nadaje winu świeżości. Przede wszystkim jednak wyróżnia się wspaniałą równowagą i harmonią. Intensywne nuty owocowe pozostają wyczuwalne, nawet w obecności akcentów słodkich przypraw, takich jak goździk, oraz wędzonego mięsa. Smak utrzymuje się w ustach przez długi czas. Bussia już teraz robi ogromne wrażenie, mimo swojego młodzieńczego charakteru. Wyobrażenie, jak będzie się prezentować za 10-15 lat, pobudza wyobraźnię!

Sposób produkcji:

Wino przechodzi spontaniczną fermentację ze skórkami trwającą 40 dni. Proces odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej, tak samo jak następujące po nim półroczne dojrzewanie. Następnie wino trafi do dębowych fouders o pojemności 25 - 30 hl na okres 30 miesięcy. Barolo Bussia to flagowa etykieta Giacomo Fenocchio. Roczna produkcja wynosi 25 000 butelek.

Prasa:

16 innych produktów w tej samej kategorii:
IT03PIE045
Specyficzne kody