Opis smakowy
Intensywna, czerwona barwa z fioletowymi refleksami. W nosie aromaty świeżych wiśni i jeżyn, z nutami fiołków i czarnego pieprzu. Korzenny charakter wina łagodzi dotyk dębiny oraz subtelne, dymne akcenty. Usta pełne, zbalansowane z bardzo intensywną koncentracją owoców i aksamitnymi taninami. Beczka jest doskonale zintegrowana z owocem, dodając winu złożoności i głębi. Powalająco dlugi finisz!
Rekomendacje kulinarne
Świetne do grilla, gulaszy wołowych i jagnięcych, dziczyzny oraz serów.
Proces produkcji
Grona zbierano ręcznie w dniach 27 i 28 maja do 20-kilogramowych pojemników, aby uniknąć uszkodzeń owoców. Kiście i winogrona zostały bardzo starannie wyselekcjonowane, aby zapewnić winifikację tylko najlepszych winogron. 70% winogron fermentowało w małych zbiornikach ze stali nierdzewnej, zaś pozostałe 30% poddano fermentacji w całości w beczkach z francuskiego dębu. Codziennie delastage/przepompowywanie w celu uzyskania maksymalnej ekspresji owoców. Dojrzewanie w beczkach z francuskiego dębu (90% nowych i 10% trzeciego użytku) przez 18 miesięcy.