Proces produkcji:
Castillo Ygay jest flagowym rozlewem Murriety. Pochodzi z 98-hektarowej działki zasadzonej w 1950 roku, jest produkowany wyłącznie w najlepszych rocznikach. Jest to mieszanka głównie Tempranillo, które leżakuje w beczkach z amerykańskiego dębu, z niewielkim udziałem Mazuelo, które leżakuje we francuskim dębie. Wino dojrzewa przez dekadę w piwnicy winiarni przed wydaniem.
Opis smakowy:
Ciemny rubinowy granat, fioletowe refleksy, subtelny połysk na brzegach. Delikatna mięta, czarne wiśnie, delikatne zioła, świeże wiśnie, minerały i różnorodny młody bukiet. Soczysta, złożona, elegancka konsystencja ze słodkim ekstraktem, delikatne i dobrze zaokrąglone taniny, dojrzałe wiśnie, delikatny nugat, ogromna zdolność starzenia.
Prasa:
WINE SPECTATOR 96 pkt:
Maturing well, this round red is a lovely example of the traditional style. Orange peel, dried cherry, forest floor, vanilla and black tea flavors mingle harmoniously over round tannins and citrusy acidity. Generous but gentle, lively, balanced and harmonious. Tempranillo and Mazuelo. Drink now through 2030.
Robert Parker's Wine Advocate 97 PKT:
I had very high expectations for the 2010 Castillo Ygay Gran Reserva Especial, and the wine delivered as expected. 2010 was one of the finest vintages in Rioja in recent years, and this blend of Tempranillo with 15% Mazuelo (Cariñena) has to be one of the finest modern day Castillo de Ygays. The grapes come from a plot planted in 1966 at 485 meters in altitude, the highest in the estate, and the vines yielded 3,500 kilos per hectare. The two varieties fermented separately in stainless steel for 11 days, and the wine spent 26 months in a mixture of American and French oak barrels. I tasted the 2009 next to this 2010, and I had also had a bottle two nights before.