Proces produkcji:
Murrieta Gran Reserva jest produkowana tylko w najlepszych latach i jest mieszanką 84% tempranillo, 9% graciano, 5% mazuelo, 2% garnacha.. Winogrona są najpierw odszypułkowane, a następnie fermentowane w zbiornikach ze stali nierdzewnej o kontrolowanej temperaturze przez 9 dni, przy stałym kontakcie ze skórką. Podczas fermentacji wino pozostaje w ruchu, co zapewnia efektywne i miękkie wydobywanie koloru i aromatu. Następnie stałe części moszczu/winogrona są kruszone w prasie pionowej. Odbywa się to bardzo delikatnie, a proces ten wydobywa jeszcze więcej koloru i dojrzałych tanin ze skórek winogron. Wino dojrzewa przez 29 miesięcy w 225-litrowych dębowych beczkach. Wino zostało zabutelkowane w połowie 2015 roku, a następnie leżakowało przez kolejne 3 lata.
Opis smakowy:
Murrieta Gran Reserva Limited Edition ma jaskrawoczerwony kolor z rozwiniętymi niuansami. W nosie zaskakująco czerwone i czarne owoce, ale po odrobinie tlenu w bukiecie pojawiają się również nuty przypraw, skóry i drewna cedrowego. Na podniebieniu wino jest średnio mocne do pełnego z drobnoziarnistymi taninami. Znowu owoc chlupocze w ustach, ale wszystko jest bardzo dobrze połączone z przyjemną kwasowością oraz dużą ilością zapachu i elegancji w finale. Zalecamy zdekantować wino 30 minut przed podaniem i serwować w temperaturze 16-18°C.
Prasa:
Parker 94 pkt