Opis smakowy: Czerwony owoc (malina, czarna porzeczka), z nutą lukrecji. okrągłe i eleganckie wino o skoncentrowanych i delikatnych taninach. Finał jest na aromatach czarnej porzeczki, malin i przypraw (pieprzu).
Sposób produkcji: Całkowicie odszypułkowane winogrona fermentują w betonowych zbiornikach. Od jednego do dwóch dziennych przepompowań zapewnia dobrą ekstrakcję. Temperatura waha się między 30 a 33°C. 18 miesięcy dojrzewania, z czego 85% odbywa się w dębowych beczkach, co nadaje winu nuty dębu. Pozostałe 15% starzeje się w betonowych zbiornikach, aby zachować mineralność i świeżość.
Oceny prasy: R. Parker - Wine Advocate - 95/100 "When a so-called entry-level wine performs at this level, you know that producer has had a stupendous year. The 2015 Hermitage Monier de la Sizeranne is full-bodied, rich and concentrated, with loads of cassis fruit and masses of ripe tannin. To top it off, some meaty, savory notes creep in on the long finish, imparting some intriguing complexity. 2025-2040"