Aromat:
Żywy rubinowy kolor z ceglanymi refleksami. Intensywny nos – aromaty skóry, kakao, grzybów połączone z śliwkowo-porzeczkowymi niuansami oraz pieprznymi nutami.
Smak:
W smaku wino aksamitne o mocnej taninie i wysokiej kwasowości. Bardzo długi i przyjemny finisz.
Potrawy:
Dziczyzna, steki, gulasze, pieczone mięso
Wino dojrzewa w dużych dębowych beczkach przez 3 lata a później w butelkach przez kolejne ... 12 lat zanim trafia na rynek. Przed podaniem można , a nawet trzeba zdekantować.
Prasa:
Maciej Nowicki Winicjatywa:"Na deser pozostawiam prawdziwą sensację. Pignol 2004 to 100% odmiany pignolo i 200% dowodu na słuszność nieśpiesznego wprowadzania win do sprzedaży. Dojrzewało 8 lat (!) w dębie i kolejne 7 w butelkach – łącznie 15 lat przed rynkowym debiutem, co podkreśla zresztą odręcznie wbity stempel na etykiecie. To wino w znakomitej formie – złożone, bardzo eleganckie, zrównoważone, pełne dojrzałego, czerwonego owocu, ziół, akcentów skórzanych i korzennych, z dobrze zintegrowanym, choć wciąż wyczuwalnym garbnikiem. I wciąż z niezłym potencjałem, choć dla frajdy, którą daje już dzisiaj, trudno będzie uzbroić się w cierpliwość. Cena koneserska. ♥♥♥♥♥