Proces produkcji:
Szczepy: tempranillo (75%), garnacha (15%), graciano i mazuelo (10%) Po winifikacji wino dojrzewało 6 lat w beczkach, następnie niefiltrowane rozlano do butelek. Kolejne dziesięć lat wino dojrzewało w butelkach w pomieszczeniu o stałej temperaturze 14°C i wilgotności 75 – 80%.
Opis smakowy:
Żywa, czerwona barwa z niuansami bursztynu. Feeria aromatów owocowych z niuansami balsamicznymi i delikatnymi, nutami wanilii. W ustach wino bogate, dojrzałe, pełne powietrza i radości, z wyjątkowo aksamitnymi taninami. Wielka klasa i elegancja.
Prasa:
Parker:The nose of the 2008 Viña Tondonia Reserva is very elegant, fresh and with an herbal twist, starting to show the complexity of the aged wines that are sometimes still too young when they are released 10+ years from the vintage! The palate is medium-bodied, with lightness and depth, very classical with extra freshness and all that is needed for a long development in bottle. This is the more Tondonia of the two vintages I tasted side by side. There are notes of maple syrup, smoke, licorice and crisp fruit. The palate is more austere, crunchy and reveals the chalkiness of the soils. There's more definition and precision here. 95/100 pkt