Opis smakowy:
Pinot Noir 2019 leżakowało przez 18 miesięcy w dębowych beczkach typu barrique. Kawowe aromaty podkreślają dojrzewanie w beczce. Usta również noszą jej obecność, grając z subtelną owocowością dojrzałej czereśni i truskawek.
Kulinaria:
dania z kaczki, jagnięciny lub tłustych ryb.
Prasa:
Maciej Nowicki Winicjatywa:
"..Już przy okazji wcześniejszych recenzji sygnalizowałem, że gorący, wyjątkowo dojrzały rocznik 2018 będzie udany dla polskich win czerwonych, i to wino w pełni potwierdza moje słowa. Mamy tu świetną jakość owocu, dużą koncentrację oraz aromaty dojrzałej wiśni i śliwki, umiejętnie podbite akcentami dębowymi (czekolada i kawa). Mocna budowa (wino ma 14% alkoholu) i długi owocowy finisz sprawiają, że wino przypomina bardziej pinoty pochodzące z regionów śródziemnomorskich niż z kraju wciąż określanego mianem „cool climate”. Chyba najlepszym podsumowaniem będą słowa jednego z gości naszej gali, znakomitego producenta (w tym wybitnych pinotów) Martina Foradoriego Hofstättera z Tenuta J. Hofstätter, który powiedział krótko: „nie spodziewałem się takiego pinot noir z Polski” .."