Cantine San Marzano Vindoro Negroamaro Salento IGP

Wino Negroamaro jest wytwarzane z tej samej odmiany winogron Negroamaro - najpopularniejszych ciemnych winogron we Włoszech. Nazwa wywodzi się od dialektycznego wyrażenia „niuru mauru” Negroamaro, nawiązującego do charakterystycznego czarnego koloru jagód i dużej koncentracji garbników, które nadają winu lekko gorzki smak, a określenie „nero mavro” może odnosić się tylko do czarnej skórki.

Indeks: 193

159,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2019
Kraj
Włochy
Region
Apulia
Apelacja
Salento IGT
Winnica
Cantine San Marzano
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Grona
Negroamaro
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
16 st.C
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )
Medale
Mundus Vini Gold

Aromat:
Bardzo głęboka purpurowa czerwień. Szeroki i złożony bukiet z nutami przypraw. Słodkie aromaty miękkich owoców i wiśniowego dżemu.
Smak:
W smaku pełne, miękkie i zrównoważone, bogate w delikatne garbniki, z przyjemnie długotrwałym wykończeniem.
Winogrona są zbierane ręcznie. Maceracja trwa 18 dni dla 80% masy a 25 dni dla pozostałych 20%. Fermentacja alkoholowa w temperaturze 24 °C. Dojrzewanie w beczkach z kaukaskiego i francuskiego dębu przez 12 miesięcy.
Potrawy:
Idealne do pikantnych i aromatycznych potraw kuchni hinduskiej; do czerwonego mięsa, dziczyzny i jagnięciny - steki, kotlety, hamburgery; makarony z bogato przyprawionymi sosami.
Nagrody:
MUNDUS VINI 2016 złoto
Monde Selections Bruxelles 2014 zloto
Berliner Wine Trophy 2014 zloto
Mundus Vini 2014 srebro
Lyon International Competition 2014 srebro
Mundus Vini 2013 srebro
Japan Wine Chellange 2013 brąz

16 innych produktów w tej samej kategorii:

193

Specyficzne kody

Komentarze

Napisz swoją opinię

Cantine San Marzano Vindoro Negroamaro Salento IGP

Wino Negroamaro jest wytwarzane z tej samej odmiany winogron Negroamaro - najpopularniejszych ciemnych winogron we Włoszech. Nazwa wywodzi się od dialektycznego wyrażenia „niuru mauru” Negroamaro, nawiązującego do charakterystycznego czarnego koloru jagód i dużej koncentracji garbników, które nadają winu lekko gorzki smak, a określenie „nero mavro” może odnosić się tylko do czarnej skórki.

Napisz swoją opinię