Opis smakowy
Rubinowy kolor z granatowymi refleksami, bardzo intensywny nos z nutami dojrzałych czerwonych owoców, wanilii, tytoniu, skóry i cedru. Ciepły, wyważony smak z aksamitnymi gładkimi taninami i długą koncówką.
Proces produkcji
Ręczny zbiór gron z co najmniej 20 - letnich krzewów, 15 dniowa fermentacja w kontrolowanej temperaturze 25° -
28°C, dojrzewanie 3 lata w 30-50 hektolitrowych beczkach z francuskiego dębu, a następnie w butelkach.
Prasa:
The Wine Advocate - The 2013 Brunello di Montalcino lives up to the impeccable reputation garnered by this estate over the years. This is a profound and beautifully rendered Sangiovese that delivers bold and luscious fruit quality with black cherry and spicy plum at the start. The bouquet follows through with mild oak notes of smoke, tar and toasted nut. There is another aromatic component that includes crushed stone and dried herb or mint. This Brunello shows elegant evolution in the glass and promises a very long aging future ahead. 96 points!