


Reserva od jednego z najlepszych producentów regionu Rioja, degustacja obowiązkowa.
Indeks:
Marques de Riscal Reserva jest produkowane z winogron z winorośli Tempranillo posadzonych w latach 70-ych ubiegłego wieku, uprawianych na najlepszych glebach gliniasto-wapiennych Rioja Alavesa. Graciano i Mazuelo, odmiany, których obecność w mieszance nie przekracza 10%, zapewniają pazur i żywy kolor. Fermentacja w kontrolowanej temperaturze 26ºC, maceracji nie więcej niż 12 dni. Dojrzewanie 25 miesięcy w beczkach z dębu amerykańskiego, a następnie co najmniej rok w butelkach.
Wiśniowo-rubinowy kolor z granatowymi refleksami, w nosie aromaty dojrzałych owoców leśnych, z akcentem balsamicznym i spożywczym (przypieczona skórka chleba, śmietana), na podniebieniu pełne i soczyste, zrównowazone, o dobrej strukturze i zaokrąglonych, eleganckich taninach, zakończenie długie i świeże.