Opis smakowy
Jasny kolor. W nosie delikatne nuty kwiatowe róży i jaśminu współgrają z nutami żółtych owoców (brzoskwini, mirabelki) i owoców tropikalnych (liczi, mango). Nos jest wyrazisty, ale nie przesadnie; zachowuje poczucie wyrafinowania i niuansów. W ustach jest delikatne, ale nie za słabe.
Proces produkcji
100% Gewurztraminer, średni wiek krzewów 45 lat. Produkowany wyłącznie z ręcznie zbieranych winogron w gliniastych i wapiennych winnicach, z kilkunastu najbardziej prestiżowych lokalizacji w Riquewihr i okolicach. Winogrona są przenoszone w małych kadziach do pras, które są napełniane grawitacyjnie, bez żadnego pompowania lub innej mechanicznej interwencji. Po tłoczeniu moszcz jest dekantowany przez kilka godzin, a następnie fermentowany w kadziach o kontrolowanej temperaturze (od 18 do 24°C). Wino leżakuje tylko raz, przed naturalnym klarowaniem w trakcie zimy. Następnie wino jest lekko filtrowane tuż przed butelkowaniem, a następnie w butelkach dojrzewa w piwnicach.
Sugestie kulinarne:
Może towarzyszyć różnorodnym pikantnym potrawom azjatyckim, a także wędzonemu łososiowi i mocnym serom.