Opis smakowy
Lśniący kolor z jasnozielonymi refleksami. Na początku dobrze zaznaczone aromaty kwiatowe, otwierają się nutami konwalii, kwiatu czarnego bzu i skórki cytryny. Z czasem nabierają skalistych nut krzemienia, krzesiwa i nafty. W ustach idealnie wytrawny z życiem, energią, wyraźną cytryną, limonką aż do delikatnego finiszu.
Proces produkcji
100% Riesling, średni wiek krzewów 31 lat. Produkowany wyłącznie z ręcznie zbieranych winogron w gliniastych i wapiennych winnicach, z kilkunastu najbardziej prestiżowych lokalizacji w Riquewihr i okolicach. Winogrona są przenoszone w małych kadziach do pras, które są napełniane grawitacyjnie, bez żadnego pompowania lub innej mechanicznej interwencji. Po tłoczeniu moszcz jest dekantowany przez kilka godzin, a następnie fermentowany w kadziach o kontrolowanej temperaturze (od 18 do 24°C). Wino leżakuje tylko raz, przed naturalnym klarowaniem w trakcie zimy. Następnie wino jest lekko filtrowane tuż przed butelkowaniem, a następnie w butelkach dojrzewa w piwnicach.
Sugestie kulinarne:
Białe mięsa, owoce morza, ryby.