Opis smakowy
Subtelny bardzo złożony nos to aromaty orzechów włoskich, dzikich grzybów i przypraw. Elegancka struktura konsekwentnie obecna w ustach. Także suszone owoce, curry, szafran. Finisz długi i bardzo trwały.
Rekomendacje kulinarne
Można się nim delektować w każdym momencie posiłku, od przystawek po desery: Ser Comté, gougères, grzyby na grzance, drób, białe mięso lub ryby z sosem śmietanowym i vin jaune, ślimaki, raki, risotto, egzotyczne, pikantne potrawy, półmiski serów Comtois i ciasta orzechowe. Otworzyć butelki na godzinę przed wypiciem.
Proces produkcji
Zbiory bardzo późne, grona nawet przejrzałe. Savagnin jest tłoczony bezpośrednio do kadzi i winifikowany do białego wytrawnego wina, po czym następuje krótkie dojrzewanie (do wiosny) na drobnym osadzie. Wino następnie w dębowych beczkach o pojemności 228 l dojrzewa pod osadem w warunkach kontrolowanego utleniania, a osad działa jak bariera między otaczającym powietrzem a winem. Beczki te spoczywają w piwnicach, charakteryzujących się wysokimi amplitudami temperatur (między 10° a 23°C) i są bardzo suche. W ten sposób wino dojrzewa co najmniej 6 lat i 3 miesiące, bez interwencji, ale z regularną kontrolą.