Maire et Fils Vin Jaune Chateau Chalon AOC

Maire et Fils Vin Jaune Chateau Chalon AOC

Wyjątkowe i jedyne w swoim rodzaju wino z francuskiej Jury vin jaune (żółte). W 100% z lokalnego Savagnin produkowane tymi samymi archaicznymi metodami od kilkuset lat. Dojrzewa w starych beczkach pod osadem przez 75 miesięcy. Rozlewane jest do tradycyjnech butelk zwanych clavelin, o specyficznym kształcie i pojemności 620 ml, co jest ilością pozostałą z litra wina po procesie starzenia. Wino słynie z długowieczności, 13 listopada 1994 r. w Château Pécauld w Arbois odkorkowano butelkę vin jaune z 1774 r., które zdobyło złoty medal na Wystawie Powszechnej w Paryżu w 1867 r.; okazało się ono nadal żywe i niezwykle mocne.

Indeks: FR01JUR004


439,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2015
Kraj
Francja
Region
Jura
Apelacja
Chateau Chalon AOC
Rodzaj wina
białe
Smak
wytrawne
Styl
średnie
Grona
Savagnin
Pojemność
620 ml
Temperatura podawania
15 st.C
Zawartość alkoholu
13.5%
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )

Opis smakowy Maire et Fils Vin Jaune Chateau Chalon AOC

Subtelny bardzo złożony nos to aromaty orzechów włoskich, dzikich grzybów i przypraw. Elegancka struktura konsekwentnie obecna w ustach. Także suszone owoce, curry, szafran. Finisz długi i bardzo trwały.

Rekomendacje kulinarne

Można się nim delektować w każdym momencie posiłku, od przystawek po desery: Ser Comté, gougères, grzyby na grzance, drób, białe mięso lub ryby z sosem śmietanowym i vin jaune, ślimaki, raki, risotto, egzotyczne, pikantne potrawy, półmiski serów Comtois i ciasta orzechowe. Otworzyć butelki na godzinę przed wypiciem.

Proces produkcji

Zbiory bardzo późne, grona nawet przejrzałe. Savagnin jest tłoczony bezpośrednio do kadzi i winifikowany do białego wytrawnego wina, po czym następuje krótkie dojrzewanie (do wiosny) na drobnym osadzie. Wino następnie w dębowych beczkach o pojemności 228 l dojrzewa pod osadem w warunkach kontrolowanego utleniania, a osad działa jak bariera między otaczającym powietrzem a winem. Beczki te spoczywają w piwnicach, charakteryzujących się wysokimi amplitudami temperatur (między 10° a 23°C) i są bardzo suche. W ten sposób wino dojrzewa co najmniej 6 lat i 3 miesiące, bez interwencji, ale z regularną kontrolą.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
FR01JUR004
Specyficzne kody