Vigneti Zabu Vanita Nero d'Avola Sicilia IGT BIO Cantine Cellaro

Vigneti Zabu Vanita Nero d'Avola Sicilia IGT BIO Cantine Cellaro

Vanita pochodzi z upraw ekologicznych z renomowanej winnicy Vigneti Zabu. Nero d'Avola to flagowy sycylijski szczep, to prawdziwe doznania smakowe, gdzie bezbłędnie łączą się intensywne nuty ciemnych owoców z pikantnym charakterem. Spróbuj, bądź zdumiony i szczęśliwy.

Indeks: IT03SIC037


80,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2021
Kraj
Włochy
Region
Sycylia
Apelacja
Sicilia IGT
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pełne
Grona
Nero d'Avola
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
16 st.C
Zawartość alkoholu
13%
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )
Czy winnica BIO
tak – uprawa ograniczna/naturalna
Bio
weganskie

Opis smakowy

Obezwładniające zapachy owoców leśnych, głównie jeżyn i malin. Złożony aromat czerwonych owoców, szczególnie wiśni, przypraw i czerwonych kwiatów z nutami marcepanu i czarnego pieprzu. Nuty kawy, czekolady i pieprzu oraz wanilii i eukaliptusu. Pełne, miękkie i zrównoważone wino, z posmakiem dojrzałych owoców pestkowych. Doskonałe do pieczeni, dziczyzny i dojrzewającego sera.

Proces produkcji

Winnice zlokalizowane w Sambuca di Sicilia, na wysokości od 300 do 600 m n.p.m. Fermentacja alkoholowa odbywa się w zbiornikach ze stali nierdzewnej w temperaturze 23-25°C, podczas maceracji przeprowadza się częste średnioterminowe przepompowywanie w celu jak najlepszego wydobycia koloru, konsystencji i aromatów. Po miękkim tłoczeniu wino przelewa się do betonowych kadzi, a następnie do beczek z dębu francuskiego, gdzie odbywa się fermentacja malolaktyczna i dojrzewanie przez co najmniej 6 miesięcy.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
IT03SIC037
Specyficzne kody