Opis smakowy
Bladożółta suknia z odcieniem zieleni, mus delikatny, dający wrażenie aksamitności na podniebieniu. Nos owocowy z nutami orzechów nerkowca, w ustach akcenty cytrusowe. Całość elegancka i harmonijna.
Proces produkcji
Kupaż wszystkich trzech szczepów gron używanych do produkcji szampana: Chardonnay, Pinot Noir i Pinot Meunier. W czasie dojrzewania przechowywany jest w piwnicach prawie dwa razy dłużej niż wymaga tego prawo – 30 m-cy dla Brut Imperial i 5 lat dla Grand Vintage.
Charakterystyka szampana Moet Chandon Brut Imperial
Cieszący się dobrymi opiniami szampan Moet Chandon Brut Imperial jest wytwarzany z doskonałych szczepów winogron, które zapewniają świeży smak. Do jego produkcji wykorzystuje się starannie wyselekcjonowane odmiany: Pinot Noir, Chardonnay i Pinot Meunier. Na etapie dojrzewania trunek składuje się aż przez 30 miesięcy w odpowiednio przygotowanych pod tym kątem piwnicach. Zawartość alkoholu wynosi 12%, a żółto-złoty kolor jest uzupełniony zielonymi odcieniami.
Wytwarzany ze starannie wyselekcjonowanych szczepów winogron szampan Moet Chandon Brut Imperial doskonale nadaje się do wznoszenia toastów – można go podawać np. w trakcie urodzin, wesela czy na każdą okazję, która wymaga wyjątkowej oprawy. Trunek jest jednak na tyle uniwersalny, że sięga się po niego także podczas jedzenia – komponuje się w zestawieniu z deserami, chudym mięsem czy owocami morza. Używa się także jako samodzielny aperitif. O jego szerokim zastosowaniu decyduje jego klasyczny smak i zawartość alkoholu.
Wykorzystywane do produkcji doskonałe szczepy winogron są zbierane ręcznie, a następnie starannie oceniane i wybierane pod kątem jakości, co przekłada się na gatunkowość trunku. Całości dopełnia eleganckie opakowanie – dzięki niemu możliwe jest podarowanie wyjątkowej butelki z zawartością alkoholu w pięknie wyglądającym prezencie. Subtelnie musujący, tradycyjny szampan Moet Chandon Brut Imperial należy podawać schłodzony do temperatury ok. 6–8 stopni Celsjusza.