Christoph Hoch Kalkspitz P茅t-Nat Nature Hollenburg

Christoph Hoch Kalkspitz P茅t-Nat Nature Hollenburg

W regionach winiarskich wzd艂u偶 Dunaju prawie nie ma gleb wapiennych, za艣 Hollenburg to swego rodzaju 鈥瀏eologicznie egzotyczna wyspa" w tym regionie. Kalspitz na bazie Gruner Veltlinera i Rieslinga czyli terroir przedstawione w jak najbardziej purystyczny spos贸b, przy u偶yciu M茅thode Ancestrale, znanej r贸wnie偶 jako P茅tillant Naturel, w skr贸cie Pet Nat czyli najbardziej naturalna forma produkcji wina musuj膮cego przy minimalnej ingerencji winiarza. Brawo!

Indeks: AT01KRE006


149,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
NV
Kraj
Austria
Region
Kremstal
Rodzaj wina
musuj膮ce
Smak
wytrawne
Styl
艣rednie
Grona
Gr眉ner Veltliner
Grona
Riesling
Zawarto艣膰 alkoholu
12.5%
Wysy艂ka w ci膮gu
24 h ( w dni robocze )
Czy winnica BIO
tak 鈥 uprawa ograniczna/naturalna
Bio
naturalne

Opis smakowy

艢wie偶y, 偶ywy i cierpki Pet-Nat zachwycaj膮cy eleganckimi nutami cytrusowymi, sk贸rk膮 limonki, gorzk膮 pomara艅cz膮 i gruszk膮 Nashi. Na podniebieniu smak 艣wie偶ych, soczystych winogron.

Rekomendacje kulinarne

Doskona艂y aperitif, ale r贸wnie偶 艣wietny kompan do w臋dlin i ser贸w oraz szparag贸w.

Proces produkcji

R臋czny zbi贸r. Wino bazowe jest spontanicznie fermentowane w u偶ywanych drewnianych beczkach w zimnej piwnicy (16 C) bez 偶adnych dodatk贸w. Druga fermentacja w butelce odbywa si臋 ze 艣wie偶ym moszczem winogronowym zamiast dodawania dro偶d偶y i cukru. Wino niesiarkowane, nieklarowane i niefiltrowane.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
AT01KRE006
Specyficzne kody