Famille Perrin Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape AOC

Famille Perrin Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape AOC

Wielkie Châteauneuf-du-Pape wyprodukowane z trzynastu odmian winogron uprawianych na obszarze 70-u hektarów organicznej winnicy. Bogate, aromatyczne, złożone i eleganckie do przesady wino z delikatnym taninowo-mineralnym zwieńczeniem. Najlepsze 6-7 lat po zbiorach. 

Indeks: FR03RHO072


839,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2021
Kraj
Francja
Region
Dolina Rodanu
Apelacja
Châteauneuf du Pape AOC
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pełne
Grona
Clairette
Grona
Terret
Grona
Bourboulenc
Grona
Grenache
Grona
Vaccarèse
Grona
Cinsault
Grona
Picardan
Grona
Syrah
Grona
Rousanne
Grona
Mourvedre / Monastrell
Grona
Counoise
Grona
Picpoul de pinet
Grona
Muscardin
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
15 st.C
Zawartość alkoholu
14.5%
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )
Czy winnica BIO
tak – uprawa ograniczna/naturalna
Medale
Decanter Gold
Bio
organiczne
Oceny prasy
Robert Parker 94
Wine Spectator
94 pkt

Opis smakowy Famille Perrin Château de Beaucastel Châteauneuf-du-Pape AOC

Wspaniała głęboka szata w intensywnym rubinowym kolorze. Typowy dla Beaucastel nos, bogaty i złożony, ale bardzo świeży, z bogatym aromatycznym bukietem pełnym jeżyn, lukrecji, wiśni, płatków róży, białego pieprzu oraz dębiny. Obfite, krągłe, wyjątkowo jedwabiste, to bardzo eleganckie wino ze znakomitą gęstą strukturą, bardzo delikatne taniny i smakowity aromat świeżych czerwonych owoców, agrestu i szlachetnych przypraw. Nieprzyzwoicie długi finisz, obfite i harmonijne wino. Owocowy rocznik z dużym potencjałem starzenia. W trakcie dojrzewania w butelce pojawiają się aromaty skóry, trufli, piżma i tytoniu z cygar. 

Rekomendacje kulinarne

Idealne do dziczyzny, grzybów,  trufli, wołowiny z grilla, dzikiego ptactwa, kaczki, jagnięciny i dojrzewających serów.

Proces produkcji

Każda odmiana winogron jest zbierana osobno ręcznie. Winifikacja odbywa się w drewnianych kadziach dla redukujących odmian winorośli (Syrah, Mourvèdre) oraz w tradycyjnych betonowych i emaliowanych kadziach z piaskowca dla utleniających odmian winorośli (wszystkie pozostałe). Pod koniec fermentacji malolaktycznej rodzina Perrin przystępuje do kupażowania różnych odmian winogron, a następnie wino leżakuje w dębowych beczkach przez rok przed butelkowaniem.

Prasa:

Decanter : 96/100

A deep, quite herbal expression, with liquorice and crushed blueberries to the cassis fruit. Full-bodied, powerfully fruited, dense and deep. Really mouthcoating, intense fruit. The tannins are ripe, fine and plentiful, all saturated in blackberry juice on a long finish. Certainly one of the more successful Châteauneufs this year. Will age well. A Mourvèdre-led expression of Beaucastel - it contains more than usual, at least 35% and probably more. Grenache and Cinsault fermented in cement, Syrah and Mourvèdre fermented in foudre.

Wine Spectator: 94/100

Toasty, meaty and inviting, this fresh red shows an understated, savory side, with notes of singed spices, mesquite, wet earth and fresh tobacco leaf flanking a silky range of plum and warm cherry compote flavors. This channels its terroir, with a round feel held in check by refined tannins, while the finish is lined with cool minerality and heavy iron. Grenache, Cinsault, Syrah, Mourvèdre, Counoise, Vaccarèse, Terret Blanc, Muscardin, Clairette, Picpoul de Pinet, Bourboulenc, Picardan and Roussanne. Drink now through 2030. 3,470 cases made.

Robert Parker's Wine Advocate 94/100.

The 2021 Chateauneuf du Pape ratchets up the intensity from the Coudelet, adding more pronounced Mourvèdre-derived notes of truffle and tree bark to go with ripe black cherries and plums, crushed stone and hints of dark chocolate. Full-bodied in the mouth, with ample concentration and richness, this gently tannic wine finishes long and velvety, with echoes of licorice and dark fruit. It's a standout from a difficult vintage. (drink date: 2024-2040)

16 innych produktów w tej samej kategorii:
FR03RHO072
Specyficzne kody