Br眉ndlmayer Riesling Ried Steinmassl Erste Lage 脰TW Kamptal DAC

Br眉ndlmayer Riesling Ried Steinmassl Erste Lage 脰TW Kamptal DAC

Steinmassl to kamienne d艂uto, rzemie艣lnik Erste Lage. Winnice znajduj膮 si臋 na grzbiecie, kt贸ry wznosi si臋 od 340 m n.p.m. na po艂udniowym wschodzie do 240 m n.p.m., z szerokim ramieniem rozci膮gaj膮cym si臋 na po艂udniowy zach贸d.聽Winoro艣l na Steinmassl聽ro艣nie na gnejsie Gf枚hl, pierwotnej, krystalicznej skale macierzystej po艂udniowego Waldviertel. Grand Cru ze znakomitego rocznika o聽dobrym potencjale starzenia.

Indeks: ZZZZZZ


179,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
2020
Kraj
Austria
Region
Kamptal
Apelacja
Kamptal DAC
Rodzaj wina
bia艂e
Styl
艣rednie
Grona
Riesling
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
8-10 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
12.5%
Wysy艂ka w ci膮gu
3 dni ( dni robocze )
wino wega艅skie
tak
Czy winnica BIO
tak 鈥 uprawa ograniczna/naturalna
Bio
organiczne
Falstaff
falstaff 94

Opis smakowy

Jasnozielono-偶贸艂te, srebrne refleksy. Czysty, odmianowy, pikantny bukiet z nutami ja艂owca i jab艂ek Braeburn, 艣wie偶y i wytrawny, soczysty. Niuanse sk贸rki limonki, mineralny dotyk. J臋drne, zwarte, cytrynowo-jab艂kowe, chrupi膮ce, sprawia wra偶enie lekko艣ci, smuk艂y, doskona艂e przy stole o niezawodnym potencjale starzenia, 艣wietne letnie wino. W m艂odo艣ci inspiruje jako wszechstronny dodatek do potraw - z owocami morza, zimnymi i wieloma ciep艂ymi przystawkami, grillowan膮 ryb膮, sma偶onym kurczakiem czy Wiener Schnitzel, pieczon膮 ciel臋cin膮 i wieprzowin膮. Dobra alternatywa dla czerwonego wina do pieczonej kaczki lub g臋si. Pasuje do prawie wszystkich (niezbyt ostrych) da艅 kuchni azjatyckiej.

Proces produkcji

Ja艂owa, kamienista gleba Steinmassl daje ma艂e jagody o intensywnym smaku. W przypadku Rieslinga wa偶ne sk艂adniki smakowe s膮 przechowywane w sk贸rkach winogron i s膮 one uwalniane przez maceracj臋 lub przed艂u偶one ostro偶ne prasowanie (do 8 godzin). Moszcz fermentuje i dojrzewa w stalowych kadziach.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
ZZZZZZ
Specyficzne kody