Opis smakowy
Nieskazitelnie czyste, kwiatowe aromaty w towarzystwie zielonej skórki cytryny, białej brzoskwini i nut przyprawowych (anyż, koper włoski), świeżość zrównoważona nutą szczątkowej słodyczy, soczyste i pikantne, charakteryzuje się kwasowym kręgosłupem i smukłym stylem. Jako młode wino stworzone na letni taras, choć od razu sygnalizuje dobrą, zwartą strukturę, za to po kilku latach pokazuje prawdziwy potencjał odmiany. Przy stole świetnie komponuje się z owocami morza, wędzoną rybą, grillowaną rybą, kotletem wieprzowym lub cielęcym, smażonym kurczakiem lub królikiem, Wiener Schnitzel, daniami kuchni azjatyckiej (wok, curry, gotowana na parze ryba z warzywami) itp.
Proces produkcji
Winogrona pochodzą głównie z młodych plantacji najlepszych winnic tarasowych na różnych wysokościach wokół Langenlois. Dojrzałe winogrona są zbierane ręcznie, zbierane w małych skrzynkach i bardzo delikatnie przetwarzane za pomocą prasy pneumatycznej. Wino jest fermentowane w temperaturze od 15 do 20°C w kadziach ze stali nierdzewnej.