Opis smakowy
Żółto-złoty kolor z delikatnymi pomarańczowymi niuansami. W pierwszym nosie sporo słodkich przypraw, pieprzu oraz czerwonej pomarańczy i liczi, w drugim nuty anyżu i mięty (charakterystyczne dla granitu, na którym rośnie winorośl) oraz odrobina dojrzałych migdałów. Usta napięte, pełne dojrzałego, a nawet kandyzowanego owocu oraz niezwykła słoność i mineralność. Cytrusowa głębia i cudowna, goryczkowa nuta na finiszu. Wspaniała równowaga!
Rekomendacje kulinarne
Doskonałe do carpaccio z łososia oraz - jak proponuje producent - do carpaccio z ananasa z oliwą z oliwek i pieprzem. Świetne do raków, łupacza z grilla w cytrynowym sosie, do bouchées à la reine aux ris de veau (zapiekana grasica w cieście francuskim) oraz do coq au Riesling (koguta w Rieslingu), a także gęsi po alzacku w tymże. Podoła również przy grillowanych czerwonych mięsach, zaś na koniec proponujemy deser na bazie cytrusów, np. tartę.
Proces produkcji
Ręczny zbiór, fermentacja spontaniczna i leżakowanie w kadziach ze stali nierdzewnej. Butelkowanie bez siarkowania i filtracji.