l'Acino Chora Rosso IGP Calabria

l'Acino Chora Rosso IGP Calabria

Kalabryjskie Magliocco czyli szczep będący raczej częścią kupażów, tutaj w wersji solo i naturalnej, z 15-letnich nasadzeń na wysokości 400 metrów n.p.m. Napędzany owocem i taniną, wspaniały w kuchni. Minimalne siarkowanie, na niemal niezauważalnym poziomie.

Indeks: IT03CAL001


89,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2021
Kraj
Włochy
Region
Kalabria
Apelacja
Calabria IGP
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
średnie
Grona
Magliocco
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
14 st.C
Zawartość alkoholu
13%
Wysyłka w ciągu
24 h ( w dni robocze )
wino wegańskie
tak
Czy winnica BIO
tak – uprawa ograniczna/naturalna
Bio
naturalne

Opis smakowy

Nos pełen żurawiny, wiśni i truskawek oraz kwiatowo-ziołowym, ujmującym aromatem fiołków, płatków róży i mięty. W ustach średnia intensywność, pieprzna pikantność i owocowość na czele z wiśnią oraz urocza tanina dająca możliwość kulinarnych szaleństw.

Rekomendacje kulinarne

Znakomite do risotto z grzybami, grillowanych i pieczonych mięs, gulaszu i makaronów alla bolognese lub amatriciana, a także pieczonego kurczaka i pizzy, np. z salami.

Proces produkcji

Ręczny zbiór, fermentacja spontaniczna w kadziach ze stali nierdzewnej, dojrzewanie w tychże przez 12 miesięcy.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
IT03CAL001
Specyficzne kody