Szampan Augustin Cuvée Coeur Saphyr Pinot Meunier AOC Champagne

Szampan Augustin Cuvée Coeur Saphyr Pinot Meunier AOC Champagne

Szafirowe Serce czyli Pinot Menieur leżakowane w dolium, terakotowych amforach w Avenay-Val-d'Or. Szafirowe kamienie (jeden wewnątrz amfory, drugi na niej) zapewniają więź między minerałem, wszechświatem i winoroślą. Energetyczny, głęboki i żywy szampan, prawdziwe dzieło sztuki. Niewielka produkcja (niecałe 1000 butelek).

Indeks: ZZZZZZ


525,00 zł
Brutto
Ilość
Obecnie brak na stanie


Rocznik
2015
Kraj
Francja
Region
Szampania
Apelacja
Champagne AOC
Rodzaj wina
szampan
Smak
wytrawne
Styl
średnie
Grona
Pinot Meunier
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
10 st.C
Zawartość alkoholu
13%
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )
Czy winnica BIO
tak – uprawa ograniczna/naturalna
Bio
organiczne
Bio
naturalne
Bio
weganskie

Opis smakowy

Jasnozłoty kolor. Urzekający nos pełen cytrusów, głównie grejpfruta oraz brzoskwini, przeplatających się z aromatami suszonych fig, gruszek, białych kwiatów, skórki od chleba i mineralności. W ustach urzeka soczystością, wspaniałym, drobnym musowaniem oraz genialną długością i intensywnością.

Rekomendacje kulinarne

Doskonałe jako aperitif, do kaczki i grzybów oraz grillowanych warzyw, ale również do owoców morza (homar), carpaccio z łososia, a także do azjatyckich potraw

Proces produkcji

Proces niemal identyczny dla każdego z szampanów Augustin:

Grona zbierana ręcznie według kalendarza biodynamicznego, w dni Owocu i Kwiatu, zazwyczaj przez kobiety (aspekt kobiecy ucieleśnia pojęcia łagodności, troski, urodzaj i płodności). Kolejną fazą jest proces tłoczenia, który przekształca winogrona w sok. Najlepiej przeprowadza się to rano w bardzo wolnym tempie. Wyprodukowane Cuvées nie są filtrowane, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje najlepsze i przede wszystkim naturalne cechy. Priorytetem jest zachowanie naturalnych cech. Proces winifikacji jest zgodny z tą zasadą. Bez schładzania czy zaszczepiania malo, bez cukru i siarczynów (o ile to możliwe). W Augustin używa się emaliowanych kadzi, które są delikatniejsze (nie tak twarde) niż stal nierdzewna.  Na koniec używa się amfor z terakoty, które znacznie poprawiają jakość wina.

Wino przelewane jest do butelek zgodnie z zasadami chromatologii i odbywa się w dni o niskim współczynniku pływów, kiedy ciśnienie osmotyczne jest niższe. Celem jest zawsze zachowanie spójności oraz stabilności i równowagi wina.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
ZZZZZZ
Specyficzne kody