Opis smakowy
Jasnozłoty kolor. Urzekający nos pełen cytrusów, głównie grejpfruta oraz brzoskwini, przeplatających się z aromatami suszonych fig, gruszek, białych kwiatów, skórki od chleba i mineralności. W ustach urzeka soczystością, wspaniałym, drobnym musowaniem oraz genialną długością i intensywnością.
Rekomendacje kulinarne
Doskonałe jako aperitif, do kaczki i grzybów oraz grillowanych warzyw, ale również do owoców morza (homar), carpaccio z łososia, a także do azjatyckich potraw
Proces produkcji
Proces niemal identyczny dla każdego z szampanów Augustin:
Grona zbierana ręcznie według kalendarza biodynamicznego, w dni Owocu i Kwiatu, zazwyczaj przez kobiety (aspekt kobiecy ucieleśnia pojęcia łagodności, troski, urodzaj i płodności). Kolejną fazą jest proces tłoczenia, który przekształca winogrona w sok. Najlepiej przeprowadza się to rano w bardzo wolnym tempie. Wyprodukowane Cuvées nie są filtrowane, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje najlepsze i przede wszystkim naturalne cechy. Priorytetem jest zachowanie naturalnych cech. Proces winifikacji jest zgodny z tą zasadą. Bez schładzania czy zaszczepiania malo, bez cukru i siarczynów (o ile to możliwe). W Augustin używa się emaliowanych kadzi, które są delikatniejsze (nie tak twarde) niż stal nierdzewna. Na koniec używa się amfor z terakoty, które znacznie poprawiają jakość wina.
Wino przelewane jest do butelek zgodnie z zasadami chromatologii i odbywa się w dni o niskim współczynniku pływów, kiedy ciśnienie osmotyczne jest niższe. Celem jest zawsze zachowanie spójności oraz stabilności i równowagi wina.