I Vigneri Vinupetra DOC Etna Rosso

I Vigneri Vinupetra DOC Etna Rosso

15 km od głównego krateru Etny i 20 km od Morza Jońskiego czyli Vinupetra. Krzewy Nerello Mascalese (80%) i Capuccio oraz Grenache i tzw. Franchisi. Wino niesamowite, medytacyjne, pełne etneńskiej mineralności i jońskiego piękna oraz głębi. 

Indeks: ZZZZZZ


299,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2020
Kraj
Włochy
Region
Sycylia
Apelacja
Etna Rosso DOC
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pełne
Grona
Nerello Mascalese
Grona
Grenache
Grona
Nerello Cappuccio
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
16-18 st.C
Zawartość alkoholu
13.5%
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )
Czy winnica BIO
tak – uprawa ograniczna/naturalna
Bio
organiczne

Opis smakowy

W nosie początkowo urokliwe połączenie świeżych róż i gorących kamieni, jeżyn, likieru z czarnej porzeczki, później dochodzi ciemna czekolada, nieco kawy, lukrecji oraz trufli. Napięte i niewiarygodnie energetyczne podniebienie, niemal jeżynowo-jagodowa eksplozja owocu. Usta gęste z genialną, drobroziarnistą taniną i mineralnym finiszem z nutą czarnych wiśni i lukrecji oraz ziołowego sznytu.

Rekomendacje kulinarne

Znakomite grzybów (risotto), mięs z grilla, dziczyzny czy makaronów w mięsnych sosach, a także do wędlin.

Proces produkcji

Ręczne zbiory w drugiej połowie października. Bezpośrednie tłoczenie gron (30% wraz z szypułkami). Maceracja na skórkach przez co najmniej 15 dni w drewnianych beczkach o pojemności 2500 litrów. Spontaniczna fermentacja. Dojrzewanie w beczkach o pojemnościach 225 l i 500 l przez 12 miesięcy.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
ZZZZZZ
Specyficzne kody