


Jedno z najlepszych win musujących Hiszpanii, choć od ponad 10 lat nie używa się tu DO Cava, gdyż Pepe Raventós uznał, że lepiej będzie dla tak zasłużonej firmy, używać własnej "apelacji": Conca del Riu Anoia. Kupaż Xarel.lo, Parellady i Macabeu z historycznej i dzisiaj już legendarnej winnicy Vinya dels Fòssils zasadzonej w 1964 roku. Czysty błogostan!
Indeks: ES01CAT013
Słomkowożółty kolor, w nosie żywe i skoncentrowane, pełne aromatów agrestu, jabłek, gruszek, pomarańczy i kwiatów polnych. Usta soczyste, nieco przyprawowe i dymne, pełne cytrusów, jabłek i wiciokrzewu wraz z nutami tostowymi. Mięsiste i skoncentrowane, żywe i niezwykle długie z mineralno-dymnym finiszem.
Doskonały aperitif oraz towarzysz owoców morza, sałatek, ryb, sushi, a także jako wino medytacyjne.
Ręczny zbiór, grawitacyjny system odbioru gron w winnicy. Na każdym etapie atmosfera jest kontrolowana za pomocą suchego lodu. Powolne, niskie ciśnienie. Osiadanie statyczne w niskich temperaturach. Pierwsza fermentacja w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, oddzielanie odmian i rodzajów gleby, mieszanie, druga fermentacja w butelce i minimalne leżakowanie 30 miesięcy na osadzie w butelkach. Bez dosage.