Denis Montanar T. 6-16-9-19-10-1-12-13 Sandrigo Friulano Venezia Gulia IGT

Denis Montanar T. 6-16-9-19-10-1-12-13 Sandrigo Friulano Venezia Gulia IGT

T. 6-16-9-19-10-1-12-13 Sandrigo. Wygl膮da skomplikowane, a to tylko transliteracja szczepu Fruliano. Dzi臋ki jedynie jednodniowej maceracji Denis zachowuje niesamowit膮 witalno艣膰 wina.

Indeks: IT01FRI004


149,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
2017
Kraj
W艂ochy
Region
Friuli
Apelacja
Venezia Gulia IGT
Rodzaj wina
bia艂e
Smak
wytrawne
Styl
lekkie
Grona
Friulano
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
12 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
11%
Wysy艂ka w ci膮gu
3 dni ( dni robocze )
wino wega艅skie
tak
Czy winnica BIO
tak 鈥 uprawa ograniczna/naturalna
Bio
naturalne

Opis smakowy

Rasowe i rze艣kie, z krzemiennym ch艂odem i cytrusow膮 mineralno艣ci膮, pe艂ne egzotycznych owoc贸w, chrupi膮cych jab艂ek i aromatycznych zi贸艂 , bogate, ale 艂atwe i do艣膰 nieodparte. Uwa偶amy, 偶e jest cholernie zachwycaj膮ce lub, jak wolimy m贸wi膰, 鈥瀗iebezpieczne": znika za szybko, a potem si臋gasz po kolejn膮 butelk臋. 艁atwo wpa艣膰 w k艂opoty, ale w najlepszy mo偶liwy spos贸b.

Sugestie kulinarne

Doskona艂e do polenty z frico, czyli sma偶onym na ma艣le 艣wie偶ym serem Montasio. Do risotto z owocami morza, do ryb, przystawek, a聽tak偶e jako aperitif.

Proces produkcji

R臋czny zbi贸r, fermentacja spontaniczna i maceracja聽w otwartych kadziach z w艂贸kna szklanego przez 6 dni. Le偶akowanie na drobnym osadzie w kadziach聽ze stali przez 8 miesi臋cy. Brak klarowania i filtracji przed butelkowaniem.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
IT01FRI004
Specyficzne kody