Proces produkcji
Proces niemal identyczny dla każdego z szampanów Augustin:
Grona zbierana ręcznie według kalendarza biodynamicznego, w dni Owocu i Kwiatu, zazwyczaj przez kobiety (aspekt kobiecy ucieleśnia pojęcia łagodności, troski, urodzaj i płodności). Kolejną fazą jest proces tłoczenia, który przekształca winogrona w sok. Najlepiej przeprowadza się to rano w bardzo wolnym tempie. Wyprodukowane Cuvées nie są filtrowane, dzięki czemu zachowują wszystkie swoje najlepsze i przede wszystkim naturalne cechy. Priorytetem jest zachowanie naturalnych cech. Proces winifikacji jest zgodny z tą zasadą. Bez schładzania czy zaszczepiania malo, bez cukru i siarczynów (o ile to możliwe). W Augustin używa się emaliowanych kadzi, które są delikatniejsze (nie tak twarde) niż stal nierdzewna. Na koniec używa się amfor z terakoty, które znacznie poprawiają jakość wina.
Wino przelewane jest do butelek zgodnie z zasadami chromatologii i odbywa się w dni o niskim współczynniku pływów, kiedy ciśnienie osmotyczne jest niższe.
Celem jest zawsze zachowanie spójności oraz stabilności i równowagi wina.
Opis smakowy:
Złoto-żółte, srebrne refleksy. Piękny aromatyczny i otwarty nos z nutami białych kwiatów, białego pieprzu i posmarowanej masłem brioszki z odrobiną pikanterii oraz jabłek i nektarynek. Na podniebieniu, krągłe i niemal słodkie (brak dosage), po chwili karmelowo-miodowe i tostowe. Intensywne, a przy tym odświeżające z delikatną obecnością tanin na finiszu, co dodaje winu charakteru. Doskonałe.