Proces produkcji
Ręczny zbiór, selekcja w winnicy, débourbage, fermentacja spontaniczna przebiega powoli w dwóch etapach, po czym następuje 18-miesięczny okres dojrzewania – Pierre zawsze przekonywał się, że ten „klimat” korzysta z dłuższego starzenia. Butelkowane bez klarowania, filtracji i dodania SO2.
Opis smakowy
Jeden z najlepszych białych burgundów, o gęstości, a jednocześnie finezji i mineralności, wyraźnym zasoleniu i po prostu tak wielkiej klasie, że trudno go z czymkolwiek porównać..
W nosie dojrzały ananas, mango, nuty suszonych moreli, miodu i świeża brioszka posmarowana masłem. Usta niezwykle złożone i eleganckie, głębokie i oleiste , z oszałamiającą mineralnością, owocowością i niesamowicie długim posmakiem i potencjałem do leżakowania. Bogactwo i dystynkcja apelacji Corton-Charlemagne oraz niezwykła kwasowość, powinny kojarzyć się z potrawami szlachetnymi i delikatnymi. Naturalnymi kandydatami będą zarówno foie gras, którego słodycz zostanie otoczona mineralnością i mocą Corton-Charlemagne, jak i, bardziej tradycyjnie, szlachetne skorupiaki, których delikatnie mocny miąższ prowadzi do spektakularnej harmonii: homar, krab... Drób i cielęcina w białym sosie również dogodzą winu, podobnie jak sery pleśniowe.