Opis smakowy
Wino o otwartym rubinowym kolorze, bardzo jasne i z niuansami pomarańczowo-ceglastymi. W nosie jest kwiatowy i bujny, z nutami czerwonych owoców, czarnej porzeczki i maliny, połączonych z ziemistym profilem, charakterystycznym dla fermentacji i starzenia w glinie. W ustach elegancka, z delikatną i intensywną taniną
Potrawy:
Czerwone mięso, jagnięcina, makarony z bogatymi sosami
Proces produkcji:
Voyeur to wino, które jest fermentowane i macerowane w 1000-litrowych glinianych amforach przez kilka miesięcy. W każdym naczyniu fermentuje i maceruje stara winorośl z innego miejsca w Douro. W tym przypadku odmiany są czynnikiem drugorzędnym, chociaż używa się również odmian białych. Winnice w wieku od 40 do 50 lat, z wysokicht erenów, o świeższym profilu, dzięki czemu mogą macerować miesiącami nie tracąc swojego charakteru.
Prasa:
Sławomir Sochaj Winicjatywa:
Nowość w portfolio Niepoorta i mój osobisty faworyt. Field blendy z różnych siedlisk (zawierające także białe grona) dojrzewały w osobnych amforach przez 8 miesięcy, by finalnie stworzyć jedno, arcyciekawe wino. Dostajemy tu piękny aromat czerwonych owoców (wiśnia, truskawka), ziół, suszonych liści, kwiatów i rozgrzanego łupka. Eteryczne (tylko 12,6% alkoholu), czarujące i zmysłowe, z ekspresją chrupkiej wiśni, drobną taniną, muśnięciem gliny i wysoką kwasowością. Douro ciagle szuka swojego stylu – oby ten stał się jednym z wiodących.... ♥♥♥♥