Aromat:
Czerwony rubinowy kolor. W nosie złożony bukiet na który składają się aromaty leśnego runa, pieprzu, piżma, palonego drewna oraz trufli.
Smak:
W smaku intensywne, pełne i z bardzo długim finiszem.
Potrawy:
Dziczyzna, starzone sery, gulasze, pieczone mięso Każda butelka jest osobiście podpisana przez Fulvio Bressana.
Wino leżakuje 3 lata w dużych dębowych beczkach. Przed podaniem można zdekantować.
Prasa:
Winicjatywa Maciej Nowicki:
Ego 2015 to wino o z pewnością najbardziej charakterystycznej etykiecie (każda podpisywana osobiście przez winiarza) i nazwie najlepiej oddającej charakter Bressana (przypominam, że „ego” w łacinie oznacza „ja”). Powstaje zawsze w ten sam sposób – późny zbiór odmian schioppettino i cabernet franc (po 50%), oddzielna, długa maceracja i fermentacja, a później – już razem – dojrzewanie przez następne 3 lata w beczkach i 15 miesięcy w butelkach. W aromacie dominują owoce leśne oraz wyraźne nuty ziołowe i pieprzne, sporo jest też akcentów liściastych, charakterystycznych dla cabernet franc. Mamy tu najmocniejszą strukturę wśród opisywanych win oraz mocny, pikantny finisz. Całość jest świetnie poukładana. ♥♥♥♥♡