Proces produkcji
Przycinanie i usuwanie pędów wykonywane są wyłącznie ręcznie. Uprawa winnicy bez użycia substancji chemicznych, syntetycznych, z poszanowaniem winorośli i jej naturalnych cykli (całkowite wykluczenie herbicydów i / lub pestycydów). Wyłączne stosowanie nawozów naturalnych, albo wcale. Ręczny zbiór gron, aby uzyskać idealnie zdrowe i dojrzałe owoce. Fermentacja dzięki rdzennym drożdżom naturalnie obecnym w moszczu, absolutnie bez użycia syntetycznych drożdży przemysłowych. Siarka dodawana tylko w niewielkich ilościach, w momencie rozlewania ( w ilościach, które są niższe lub równe certyfikacji biologicznej). Dojrzewanie wina na osadzie aż do butelkowania, bez filtrowania. Rygorystycznie instrukcja etykietowanie (... każda butelka jest wyjątkowym stworzeniem ...). Dojrzewanie w stalowych kadziach, a następnie co najmniej 2 lata w 2 tyś. litrowych dębowych beczkach, po czym w kontrolowanej temperaturze w butelkach.
Opis smakowy
Intensywna rubinowa czerwień z granatowymi i fioletowymi refleksami. Bardzo wyraziste i perfumowane aromaty dzikich jeżyn, malin i borówek, w dojrzałym winie rozwijają się nuty sciółki leśnej, sosny, piżma i oliwy z oregano. Usta o optymalnym, wyważonym cieżarze, z dojrzałymi jagodami na podniebieniu, z zaznaczoną kwasowością i pikantnością.
Prasa:
Winicjatywa Maciej Nowicki:
Zaczynam od Schioppettino 2015, bo dla kogoś, kto uwielbia ten szczep tak jak ja, nowy rocznik jest jak pierwszy, świąteczny prezent. Wino dojrzewało 5 lat w dużych dębowych beczkach (2000 litrów pojemności) i wciąż ma niesamowity potencjał. Wśród aromatów dominują malina, jeżyna, aronia i jagoda, do tego dochodzą akcenty ziołowe, pieprzne, ziemiste, leśne i balsamiczne. Wyraźna kwasowość, długie, pikantne zakończenie i duże emocje ♥♥♥♥