Opis smakowy
Wino ciemne, nieprzejrzyste, gęsta purpura. Aromaty początkowo korzenne, typowe dla szczepu dymne, następnie zdecydowanie owocowe. Leśne owoce i konfitura z wiśni, szlachetny tytoń. W ustach dobra taniczna struktura zharmonizowana owocem. Głównie borówki i jeżyny. W długim, bogatym finiszu wychodzą jeszcze nuty przypraw - pieprz, cynamon. Unikalne jak na Prowansję terroir i duża elegancja zbliża styl Chateau Pibarnon do dobrych Medoc.
Proces produkcji
Na ostateczny kształt tego Bandola wpływ ma głównie niezwykłe terroir. Na amfiteatralnie ułożonych terasach prowadzone są metodą Gobeleta krzewy, które sięgają pokładów wapienia i niebieskich margli z epoki Trias! Ręczny zbiór winogron przy wydajności tylko 35 hl/ha i plastikowe skrzynki to standard jakości. Winifikacja w kadziach inox, starzenie w dużych beczkach 20 miesięcy. Produkcja rocznika 2001 wyniosła 9000 skrzynek.
Nagrody
Magazyn Wino ocenił poprzedni (słabszy) rocznik na 90 punktów, umieszczając w kategorii "Wielkie wino".
Prasa
"Pibarnon is a wine that unveils its qualities in its youth, with an early fruitiness, that is exceptional. But it is with cellaring of 5 to 6 years that the wine expresses all of its breed. It is a truly great wine moulded by harmony, representing the ensemble of its terroir, which is not the least tour de force of this emblematic growth." Revue des Vins de France