Feudo Arancio Nero d'Avola Sicilia DOC

Feudo Arancio Nero d'Avola Sicilia DOC

Nero d'Avola, sycylijski autochton z regionu Sambuca położonego w pobliżu jeziora Arancio. Doskonały parter przy stole, np. do Arancine Siciliane, specjalności kuchni sycylijskiej, nadziewanych ragu lub wypełnionych mozzarellą, szynką i masłem. Pycha!

Indeks: IT03SIC026


59,00 zł
Brutto
Ilość

Rocznik
2020
Kraj
Włochy
Region
Sycylia
Apelacja
Sicilia DOC
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
średnie
Grona
Nero d'Avola
Pojemność
750 ml
Temperatura podawania
16 st.C
Zawartość alkoholu
13%
Wysyłka w ciągu
3 dni ( dni robocze )
Medale
Due Bicchieri Gambero Rosso

Opis smakowy

Głęboki rubinowy kolor z fioletowymi refleksami. Aromaty czarnych porzeczek, poziomek oraz owocu granatu. Na podniebieniu pełne z dużą dozą ciemnych owoców z subtelnymi ziemistymi i pikantnymi nutami przypraw. Wszystko oprawione w miękkie i aksamitne taniny. 

Rekomendacje kulinarne

Dobrze komponuje się z pizzą, risotto, pieczonym makaronem, jagnięciną, grillem i pikantnymi serami. Ze względu na przyjemną strukturę i intensywny aromat szczególnie dobrze komponuje się z typowymi sycylijskimi potrawami, takimi jak Pasta alla Norma, pieczonymi warzywami i potrawami z wędzonym serem ricotta. 

Proces produkcji

Odszypułkowanie i fermentacja alkoholowa w kontakcie ze skórkami przez sześć do ośmiu dni w temperaturze 22-24°C. Fermentacja malolaktyczna, dojrzewanie przez sześć miesięcy w beczkach z francuskiego dębu.

16 innych produktów w tej samej kategorii:
IT03SIC026
Specyficzne kody