


Guidalberto, drugie wino z posiadłości Tenuta San Guido nazwane na cześć wielkiego przodka obecnego właściciela winnicy. Niezwykła świeżość i elegancja w oparach owocu i przypraw korzennych.
Indeks: IT03TOS028
Niezwykła świeżość i elegancja. Nos ma uderzającą korzenną charakterystykę z anyżem, pieprzem i nutą tytoniu. Podniebienie jest bardzo świeże i chłodne, o gładkiej fakturze, która zapewnia prawdziwe poczucie równowagi. Owoce czarnej porzeczki i śliwki dominują z nutami czekolady i słodkich przypraw na finiszu.
Polecane do czerwonego pieczonego mięsa, dziczyzny i dojrzałych serów lub soczystego steka (bistecca fiorentina).
Ręczny zbiór i selekcja, odszypułkowanie, miękkie tłoczenie, fermentacja spontaniczna w kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze (29-30°C) bez dodatku drożdży zewnętrznych. Maceracja na skórkach przez 12-15 dni dla Cabernet S. i przez około 10-13 dni dla Merlot. Przeprowadzona fermentacja malolaktyczna w stali w połowie listopada, wino leżakowało beczkach francuskich i niewielkim stopniu amerykańskich przez okres 15 miesięcy.