Opis smakowy
Intensywny kolor niemal czarnego rubinu. Aromaty owocowe (czarna porzeczka, śliwka, malina) ale także mocne nuty wanilii, tytoniu i lukrecji. Bardzo złożone.W ustach doskonale zbalansowane z miękkimi ale wyraźnymi taninami. Wino o bogatej strukturze, krągłe i bardzo eleganckie.
Proces produkcji
Późny (koniec października) ręczny zbiór owoców, lekko zmiażdżone owoce przechodzą długą (25-30 dni) macerację moszczu ze skórkami w małych kadziach nierdzewnych. Po mlekowo-jabłkowej fermentacji wino przelewane jest do małych dębowych beczek, w których dojrzewa przez 2 lata. W butelkach leżakuje przez 15 miesięcy w piwnicach Illuminati
Nagrody
4 wisienki od Duemilavini 88 pkt od Veronelli Guide
Prasa
Magazyn Wino 5/2009 Rocznik 2003 - Niezwykle skoncentrowany nos Pieluni zaczyna otwierać się naprawdę dopiero jakieś 30 godzin po otwarciu butelki. Czuć w nim krówkową słodycz, konfiturę ze śliwek, mnóstwo dobrego dębu, ale i jakąś przygniatającą siłę owocu - to nie jest jeszcze jeden wyżyłowany minster w pluszach. Wystarczy zresztą wziąć wino do ust, by poczuć, że oprócz wielkiej siły i koncentracji jest tu jednak bardzo solidna konstrukcja i - w ramach tej estetyki - harmonia. Wino może przyprawić o ból głowy i w tym stadium przeznaczone jest raczej dla miłośników mocnych wrażeń. Dlatego sugerujemy cierpliwość.