Castello del Terriccio Lupicaia Toscana IGT

Castello del Terriccio Lupicaia Toscana IGT

Legendarna Lupicaia, Strefa Wilk贸w, supertoskan o niebywa艂ej wr臋cz koncentracji, g艂臋bi i potencjale starzenia.聽Dwie linie na etykiecie reprezentuj膮 gleb臋 w winnicach, br膮zowo-czerwony kolor 偶elaza, kt贸re by艂o wydobywane jeszcze przez Etrusk贸w w tym regionie. Do d艂ugiego starzenia, wino inwestycyjne.

Indeks: ZZZZZZ


785,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
2012
Kraj
W艂ochy
Region
Toskania
Apelacja
Toscana IGT
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pe艂ne
Grona
Cabernet Sauvignon
Grona
Petit Verdot
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
16-18 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
14%
Wysy艂ka w ci膮gu
3 dni ( dni robocze )
Oceny prasy
Robert Parker 93
Falstaff
falstaff 93

Opis smakowy

Lupicaia charakteryzuje si臋 mocn膮 struktur膮 oraz aromatami je偶yn, wi艣ni i czarnej porzeczki, z nutami ciemnej czekolady, r贸偶y, lukrecji i mi臋ty z bardzo wyra藕nym akcentem mineralnym. W ustach pe艂ne, z wyrazistymi, aksamitnymi taninami i d艂ugim, eleganckim finiszem. Do d艂ugiego starzenia, cho膰 ju偶 teraz 艣wietnie sprawdzi si臋 przy stole, a z jagni臋cin膮 nawet doskonale.

Proces produkcji

R臋czny zbi贸r w po艂owie wrze艣nia Po pierwszej selekcji w winnicach winogrona s膮 ponownie selekcjonowane w piwnicy na stole sortowniczym. Delikatnie odszypu艂kowanie. Fermentacja alkoholowa odbywa si臋 w otwartych kadziach ze stali nierdzewnej w kontrolowanej temperaturze, z maceracj膮 winogron przez oko艂o 20 dni. Codzienne d茅lestage (czynno艣膰 polegaj膮ca na oczyszczaniu m艂odego czerwonego wina tu偶 po fermentacji poprzez przepompowanie go do nowego zbiornika) pozwala na wydobycie aromatycznego bukietu, a tak偶e r贸wnowagi taninowej. Dojrzewanie odbywa si臋 w nowych tonneaux z d臋bu francuskiego przez okres oko艂o 22 miesi膮ce.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
ZZZZZZ
Specyficzne kody