Opis smakowy
Niezwykle skoncentrowane i bogate wino z mocnymi aromatami dojrzałych wiśni, śliwek, korzennych przypraw, gorzkiej czekolady i tytoniu. A przy tym, jak na tą moc, świeże i kwasowe. Przy stole: pieczona dziczyzna, dania na bazie curry, bażanty i gołębie, bogatsze dania wegetariańskie, boeuf stroganoff, a także dojrzała Grana Padano, Monte Veronese lub Pienza Pecorino. Zalecamy dekantację.
Proces produkcji
Ręczny zbiór ze ścisłą selekcją (bardzo niska wydajność 40 hl/ha), tradycyjne suszenie kiści w małych skrzynkach w starych suszarniach Pojegi. Powolna, trwająca ponad 30 dni fermentacja alkoholowa w kontrolowanej temperaturze 20°C - 25°C w kadziach ze stali nierdzewnej, malolaktyczna już w dębinie. Dojrzewanie przez 12 miesięcy w dębowych beczkach 2,25 hl, a później 24 miesiące w dębowych beczkach 25 hl. Po butelkowaniu, wino dojrzewa przez kolejnych 12 miesięcy w piwnicach producenta.