Guerrieri Rizzardi CALCAROLE Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG

Guerrieri Rizzardi CALCAROLE Amarone della Valpolicella Classico Riserva DOCG

Amarone z pojedynczej winnicy Calcarole produkowane jest tylko w najlepszych rocznikach i w ograniczonych ilo艣ciach. Calcarole to winnica tarasowa (marogne) do 230 m n.p.m., w sercu Negrar w rejonie Valpolicella Classico. Jest to lokalizacja o szczeg贸lnie ciep艂ym mikroklimacie, glebach wapiennych i korzystnej ekspozycji po艂udniowo-zachodniej.

Cz臋sto opisywane jako eleganckie w stylu, r贸wnowa偶膮ce moc i koncentracj臋, 艣wie偶o艣ci膮 i czysto艣ci膮 intensywnych, ciemnych owoc贸w. Przeznaczone do d艂ugiego starzenia.

Indeks: IT03VEN021


469,00 z艂
Brutto
Ilo艣膰

Rocznik
2015
Kraj
W艂ochy
Apelacja
Amarone della Valpolicella Classico DOCG
Rodzaj wina
czerwone
Smak
wytrawne
Styl
pe艂ne
Grona
Corvina Veronese
Grona
Rondinella
Grona
Barbera
Grona
Corvinone
Grona
Sangiovese
Pojemno艣膰
750 ml
Temperatura podawania
17 st.C
Zawarto艣膰 alkoholu
17%
Wysy艂ka w ci膮gu
3 dni ( dni robocze )

Opis smakowy

Niezwykle skoncentrowane i bogate wino z mocnymi aromatami dojrza艂ych wi艣ni, 艣liwek, korzennych przypraw, gorzkiej czekolady i tytoniu. A przy tym, jak na t膮 moc, 艣wie偶e i kwasowe. Przy stole: pieczona dziczyzna, dania na bazie curry, ba偶anty i go艂臋bie, bogatsze dania wegetaria艅skie, boeuf stroganoff, a tak偶e dojrza艂a Grana Padano, Monte Veronese lub Pienza Pecorino.聽Zalecamy dekantacj臋.

Proces produkcji

R臋czny zbi贸r ze 艣cis艂膮 selekcj膮 (bardzo niska wydajno艣膰 40 hl/ha), tradycyjne suszenie ki艣ci w ma艂ych skrzynkach w starych suszarniach Pojegi. Powolna, trwaj膮ca ponad 30 dni fermentacja alkoholowa w kontrolowanej temperaturze 20掳C - 25掳C w kadziach ze stali nierdzewnej, malolaktyczna ju偶 w聽d臋binie.聽 Dojrzewanie przez 12 miesi臋cy w d臋bowych beczkach 2,25 hl, a p贸藕niej 24 miesi膮ce w d臋bowych beczkach 25 hl. Po butelkowaniu, wino dojrzewa przez kolejnych 12 miesi臋cy w piwnicach producenta.

16 innych produkt贸w w tej samej kategorii:
IT03VEN021
Specyficzne kody
dev