Opis smakowy
Wspaniała finezja aromatyczna z mieszanką czerwonych owoców (wiśni, czarnej porzeczki i śliwki), fig i delikatnych nut korzennych oraz jałowcowych. Na podniebieniu wino ukazuje niezwykłą elegancję i soczystość. Obfite z mocnymi smakami owocowymi i niuansami wędzonki. W końcówce mocne, ale dość gładkie garbniki. Polecamy do mięs, pasztetów i dojrzałych serów, a także do żebra wołowego i antrykotu z masłem ziołowym. Temperatura podania 17-18°C: wtedy wino najlepiej pokazuje swoją złożoność.
Proces produkcji
Winogrona są pozbawiane szypułek i umieszczane w kadziach z kontrolowaną temperaturą na około 24 dni. Poddawane procesowi "délestage" na początku fermentacji (czynność polegająca na oczyszczaniu młodego czerwonego wina tuż po fermentacji poprzez przepompowanie go do nowego zbiornika). Codzienne, dwukrotne przepompowywanie. 60% wina dojrzewa w kadzi, a 40% w 450-litrowych używanych beczkach, przez okres 12 miesięcy, przed zmieszaniem z winem dojrzewającym w kadzi.