Opis smakowy
Wino pełne dojrzałych, południowych smaków. W nosie dojrzała czarna porzeczka, pieprz i czerwona papryka. Do tego wyraźne nuty beczkowe (drewno, karmel, wanilia) i korzenne. Skóra, ściółka leśna, tytoń. W ustach surowe, mocno beczkowe, pełne atrakcyjnego, dojrzałego owocu (porzeczki, wiśnie, śliwki, maliny). Zastosowania kulinarne: steki, kotlety, ciemne mięsa, zwłaszcza grillowane, intensywne ptactwo (bażant, dzika kaczka), treściwe sosy (grzybowy, paprykowy, z dodatkiem wina), czarny pieprz, również z daniami intensywnie ziołowymi, z grzybami suszonymi, z cierpkimi/gorzkimi warzywami (cykoria, radicchio, eskarola, pieczony bakłażan). Potencjał starzenia: 5-7 lat.
Proces produkcji
Zbiór 7.10, 14-to dniowa maceracja na skórkach, fermentacja w stali nierdzewnej, dojrzewanie z udziałem drewna dębowego, kwasowość 6,1 g/l, cukier resztkowy 0,5 g/l, niefiltrowane.
Prasa
"Hybrydowa odmiana, znana też pod wdzięczną nazwą Freiburg 437-82 R, będąca krzyżówką cabernet sauvignon z solarisem. Rześkie, aromatyczne, owocowe, bardzo świeże wino. W ustach taniczne, niemal jodowe, świetnie skonstruowane, żrównoważone i krzepkie. Jest w nim odrobina słodyczy, jest też sporo nut mineralnych: kamiennych, jodowych, niemal słonych. To bardzo młode wino ma wszelkie parametry i potencjał, by ładnie dojrzeć w butelce - pierwszą butelkę otwórzcie teraz, by przekonać się, jak smakuje, kolejne przetrzymajcie w piwnicy przynajmniej rok." Magazyn Wino 4/13, rocznik 2012.
Nagrody:
SREBRNA GWIAZDA na CONCOURS INTERNATIONAL DES VINS DE GASTRONOMIE PARIS 2014 (rocznik 3013)