Na początku XVI wieku w rozkwicie epoki renesansu, lokalne wino zwane w Trieście "Ribolla" było sprzedawane jako wspominane przez  Pliniusza Starszego w Historii Naturalnej  Pucinum. Wino chwalone za lecznicze właściwości przez Liwię, żonę cesarza Oktawiana Augusta. Pojawiła się jednak wkrótce potrzeba odróżnienia wina "Ribolla" z Triestu od innych win o tej samej nazwie, produkowanych w Gorycji i Istrii, które było znacznie słabszej jakości. Domniemanym miejscem produkcji starożytnego Pucinum było "Castellum Nobile Vinum Pucinum" w pobliżu wsi Prosecco, zatem pod koniec XVI wieku zaczęto używać własnie tej nazwy. Pierwsza znana nam wzmianka o  "Prosecco" pojawia się w dzienniku podróży Anglika Fynesa Morysona po północnych Włoszech z 1593 roku. Wspomina on tam:  „wino Pucinum, teraz nazywane Prosecco” i zauważa, że to jedno z najlepszych win na terenie Włoch.
Przyjemnie kojarzące się Prosecco obecnie to nie tylko nazwa gron, ale i nazwa apelacji. Dla rozróżnienia zaczęto więc od 2009 roku używać kolejnej alternatywnej nazwy dla tego szczepu, czyli Glera.

Po regulacjach w tym samym roku Prosecco DOC obejmuje tereny dziewięciu prowincji w dwóch regionach: Wenecja Euganejska i Friuli-Wenecja Julijska, wycofano natomiast możliwość używania tej nazwy w regionie Trydent-Górna Adyga. Istnieją  jeszcze dwie apelacje Prosecco Superiore DOCG. Prosecco Conegliano Valdobbiadene Superiore DOCG, wytwarzane jest ono z gron pochodzących tylko ze wzgórz pomiędzy miejscowościami Conegliano i Valdobbiadene, na północ od miasta Treviso, w prowincji Treviso. Nachylenie tych wzgórz powoduje konieczność prowadzenia zbiorów ręcznie, co dodatkowo wpływa korzystnie na jakość wina. Druga mniejsza DOCG to Asolo Prosecco Superiore DOCG w pobliżu miasta Asolo, w tej samej prowincji, zwanego zresztą perłą Treviso.

Przepisy apelacyjne dopuszczają oprócz gron Glera (Prosecco) użycie kilku innych, ale w ilości łącznie nie większej niż 15 %. Dopuszczalne są następujące odmiany: Verdiso, Bianchetta Trevigiana, Perera, Glera Luna, Chardonnay, Pinot Bianco, Pinot Grigio i Pinot Nero .

Glera (Prosecco) poza regionami w północno-wschodnich Włoszech jest uprawiany  również między innymi w Rumunii, Brazylii, Argentynie i Australii.