Dom szampana Abelé majacy siedzibę w Reims został założony w 1757 przez Téodora Vander-Veken, należy zatem do kilku najstarszych. Następcą Vander-Vekena od 1837 był Antoine de Muller. Zatrudnił on w firmie wielu młodych zdolnych specjalistów, dzięki czemu natępowało stopniowe unowocześnienie procesu produkcji, składowania i ogólnie poprawa jakości szampana. W 1876 Henri Marie Joseph Louis Abele (1852-1923), najmłodszy syn Antoine de Mullera, zbudował nowe lokale handlowe i zlecił wykopanie w kredowym podłożu piwnic w Reims przy Rue de la Justice. W 1884 Henri Abele jako pierwszy użył techniki głębokiego zamrażania w celu usuniecia z butelki komórek drożdżowych pozostałych po drugiej pienistej fermentacji. Jest to stosowana do dzisiaj powszechnie metoda  wynaleziona przez Belga Armanda Walfarta. W płytkim pojemniku wypełnionym roztworem soli, (obecnie stosuje się inne substancje np. glikol)  w  temperaturze około -18 stopni zanurza się szyjki butelek, co powoduje szybkie zamarznięcie zgromadzonego przy korku osadu. Potem wyjmuje się korek, wraz ze zmrożonym lodowym czopem, uzupełnia płyn w butelce, korkuje ponownie i odstawia do leżakowania. To znacznie szybsza i łatwiejsza metoda od mozolnego ręcznego oczyszczania.
Dom Szampana Abele jest też jednym z pionierów promocji i dystrybucji. Dzięki dużym imprezom związanym z koronacjami królewskimi odbywającymi się tradycyjnie w katedrze w Reims unikalność tego wina została dostrzeżona przez najzamożniejszych i najbardziej wpływowych konsumentów. Szampan już od połowy XVIII wieku nazywany był napojem królów. Abele był jednym z najbardziej aktywnych dostawców win na te imprezy, stając się z czasem oficjalnym dostawcą dworu Hiszpanii, Niemiec i Belgii.
Wspomniana gotycka  Katedra Notre-Dame w Reims z XIII wieku, nazywana  też "Katedrą Aniołów" z powodu bogatej dekoracji rzeźbiarskiej przedstawiającej postacie aniołów, została zniszczona podczas ostrzału artleryjskiego 19 września 1914. Zniszczeniu uległy także domy wokół katedry, w tym domu rodziny Abele przy Rue de l'Ecole de Médecine. Z inicjatywy Henri Abele zawiązano w dniu 9 maja 1917  Towarzystwo Przyjaciół Katedry w Reims, mające za cel zbieranie funduszy na jej renowację. Prace renowacyjne rozpoczęto w 1919 roku i trwały aż do 1996, kiedy usunięto ostatnie skutki zniszczeń z czasów Piewszej Wojny Światowej. W uznaniu zasług dla ratowania Katedry szampany Henri Abele mają prawo być oznaczane podobizną „Uśmiechnietego Anioła” (fr. L'Ange au Sourire lub Le Sourire de Reims), charakterystycznej rzeźby z północnego portalu zachodniej fasady.
Od 1985 Maison Abele dołączył do Grupy Freixenet, produkcja roczna to obecnie około 400 tys. butelek.
W roku 2011z okazji 800-lecia katedry w Reims wyprodukowano limitowaną serię różowego szampana  pod nazwą Sourire de Reims.