/Sięgające XVI wieku źródła potwierdzają ciągłość uprawy winorośli w tej posiadłości przez kolejnych 15 pokoleń tej samej, nie tylko o winiarskich tradycjach, znakomitej rodziny. Tutaj np. urodził się w 1679 João Baptista da Sylva opat Klasztoru Benedyktynów Św. Marcina w Tibaes, a w 1875  Teotónio Jose da Fonseca uczony portugalski, autor książek z zakresu archeologii i genealogii.
Najwcześniejszym dowodem świadczącym o wysokiej jakość tamtejszego wina było przyznanie już w 1876 roku nagrody na Wystawie Światowej w Filadelfii.
Quinta de Pacos - Towarzystwo Rolnicze dysponuje dziś około 200 ha ziemi w regionie Minho w gminach Barcelos i Monsoon. Winogrona przetwarza się w dwóch winiarniach zlokalizowanych w Santa Eulália de Rio Covo  i Mazedo.  Produkuje się tu wina o naturalnym charakterze z wyraźną osobowością w sposób oparty na filozofii wysokiej jakości i innowacyjności.

www.quintapacos.com