Winiarnia Poggio Argentiera została założona w 1997 r. przez Gianpaolo Paglia, urodzonego i wychowanego w Maremmie, i jego żonę Justine Keeling-Paglia. Wino w apelacji Morellino di Scansano zaczęli tworzyć z owoców zbieranych ze starych krzewów (6 ha), równocześnie obsadzając pozostałą część ziemi (17 ha) lokalnymi odmianami Sangiovese oraz Alicante. W 2002 roku wybudowali ultra-nowoczesną winiarnię wraz z piwnicami.
Do Poggio Argentiera należą dwie główne winnice. Jedna, Podere Adua, znajduje się bardzo blisko miasteczka Grosseto oraz parku Narodowego Maremmy. Swój specyficzny mikroklimat zawdzięcza głównie małej odległości od morza, niewielkiej wysokości nad jego poziomem, gdzie królują wysokie temperatury i małe opady deszczu w okresie dojrzewania owoców. Druga, podere Keeling, znajduje się w wyższych partiach (250 m n.p.m.), na północ od Scansano, w stronę góry Amiata, gdzie panują chłodniejsze warunki.
Mimo, że obydwie winnice są w apelacji Morellino di Scansano, każda z nich ma swój mikroklimat i wina stworzone z owoców tych dwóch winnic są zasadniczo od siebie różne.

Poggio Argentiera to stosunkowo młody producent, jednak skupienie właścicieli na wysokiej jakości win dało szybkie rezultaty odzwierciedlone w dobrych ocenach i w sporej ilości nagród zdobytych przez ich wina.