hspace=Firma Michel Torino ma swoje początki w 1892 roku, kiedy to dwaj Włosi David i Salvador Michel zasadzili pierwsze winorośle i zbudowali winiarnię Bodega La Rosa, po to aby zaopatrywać okalające Cafayate rejony w wina najwyższej jakości. Małżeństwo Davida Michel z Gabrielą Torino dało obecną nazwę firmy a ich dzieci, David i Martin po odziedziczeniu firmy w latach 30-tych stworzyli z niej jednego z najlepszych przedstawicieli winiarstwa północnej części Argentyny. W 1929 Michel Torino został pierwszą uhonorowaną argentyńską winiarnią poza granicami kraju, zdobywając Złoty Medal za wino Torrontes Michel Torino (Targi Ibero Americana w Sewilli). hspace=

Obecnie Michel Torino to połączenie starej winiarskiej tradycji z najnowszymi technologiami produkcji wina. Winnice Michel Torino zajmują około 700 hektarów upraw stworzonych od początku przez członków rodziny. Większość upraw stanowią szczepy Cabernet Sauvignon (37%), Torrontes (25%) i Malbec (16%). Na pozostałym obszarze znajdują się uprawy Merlot, Syrah, Tannat, Bonarda, Tempranilla, Pinot Noir, Chardonnay, Sauvignon Blanc i Chenin Blanc. Produkcja sięga prawie 10 milinów litrów wina rocznie.

hspace=System hodowli winorośli przyjęty przez Michel Torino charakteryzuje się minimalnym użyciem środków chemicznych używanych do użyźniania gleby i wynika z dużego zaangażowania w ochronę środowiska. Do nawożenia gleby używa materiałów organicznych, takich jak np skórki i szypułki winogron. System nazwany ”zero sztucznej uprawy” jest stosowany od 11 lat i ponieważ zaowocował wysoką jakością owoców, stosuje się go przy uprawie 80% winnic Michel Torino. Naturalna uprawa chroni przed chorobami, przed rozwojem chwastów oraz zapewnia lepszą jakość gleby.

Dzięki stosowanej uprawie Michel Torino w 2002 roku rozpoczął proces ubiegania się o certyfikat upraw biologicznych, zgodnie z regulacjami UE i Stanów Zjednoczonych.

Winiarnia Michel Torino jest częścią największej południowoamerykańskiej grupy produkującej wina, do której należą także Bodegas Santa Ana, Penaflor i Trapiche i stanowi część produkującą wina najwyższej jakości. Wina Michel Torino stanowią 6% sprzedaży na rynku argentyńskim i eksportowane są do ponad 20 krajów świata.