hspace= Historia Dievole sięga roku 1090, kiedy to Vinizio i Rodolfino podpisali kontrakt na dzierżawę ziemii wraz z winnicami i stworzyli tam Dieulele.

Przez 15 pokoleń kontynuowano tradycję winiarską w Dolinie Dievole. Aż do momentu, kiedy w latach 50-tych XX wieku wszyscy udziałowcy zostali zmuszeni do wstąpienia do partii komunistycznej i opuszczenia Dievole. Po raz pierwszy od setek lat została przerwana tradycja winiarska Dievole.

W roku 1986 Mario Schwenn odrodził winiarnię, zwołując wszystkich żyjących udziałowców starej winiarni i przywracając im status głównych winiarzy Dievole. Od tej pory winiarnia Dievole, oprócz wytwarzania doskonałych toskańskich win, może poszczycić się kontynuacją tradycji winiarskiej sięgającej 1000 lat. Mario di Dievole, bo takie nazwisko przejął, dołożył wszelkich starań w zebraniu licznej dokumentacji potwierdzającej długą historię tej wspaniałej winiarni. Wszystkie winnice Dievole nazwane są według starego nazewnictwa oraz prowadzone są przez swoich dawnych właścicieli " Maestro di Vigna" lub ich spadkobierców.hspace=

Dievole mieści sie w Toskanii, w regionie Chianti a wszystkie winnice mają apelację Chianti Classico. Mieści się na 96 hektarach i składa się z 16 pojedynczych winnic, na których uprawia się autochtoniczne szczepy, takie jak: Ancelotta, Barsaglina, Foglia, Tonda, Ciliegiolo, Prugnolo Gentile, Mammolo, Saragiolo czy Aleatico ale także szczepy powstałe w IX wieku Canaiolo a Raspo Rosso, Malvasia Nera czy Sangiovese oraz nowoczesne grona Syrah, Petit Verdot, Caberent Franc i Merlot. Wina Dievole tworzone są z mieszanek gron lub z pojedynczych szczepów.

Różne wina Dievole mają różne procesy produkcji, wszystkie jednak podlegaja kilku ważnym zasadom: ręczny zbiór owoców minimalny wpływ nowoczesnej technologii i sztucznych procesów produkcji oraz maksymalne korzystanie z tradycyjnych metod winifikacji ścisła, bardzo staranna selekcja gron, różna dla różnych gatunków wina wydajność produkcji zawsze poniżej obowiązującej w Toskanii (średnia w ostatnich 10 latach to 43hl/ha) zawsze podwójna fermentacja, pierwsza trwająca do 30 dni, druga jabłkowo-mlekowa trwająca do 28 dni w ściśle kontrolowanej temperaturze wszystkie wina dojrzewane są w beczkach dębowych przez co najmniej 8 miesięcy i leżakują w butelkach przez co najmniej rok przed opuszczeniem piwnic Dievolehspace=

www.dievole.it