Wyznaczony Region Produkcji Wina wytwarzający wina DOC DÃO położony jest w środkowo-północnej części Portugalii, w prowincji Beira Alta, pomiędzy górami Serra da Estrela i Caramulo, z glebą o granitowym podłożu. Charakteryzuje się zmiennymi warunkami klimatycznymi. Podzielony jest na 7 okręgów: ALVA, BESTEIROS, CASTENDO, SERRA DA ESTRELA, SILGUEIROS, TERRAS DE AZURARA i TERRAS DO SENHORIM.

Region ten produkuje głównie wina czerwone, o zawartości alkoholu średnio 12%, nieporównywalnym kolorze rubinowym i aksamitnej konsystencji, delikatne, ale pełne wigoru z wyczuwalnym smakiem garbnika. Podczas wytwarzania wina dodaje się do czerwonych winogron pewną ilość białych, przez co wino staje się jedwabiste i w pełni zharmonizowane.

Produkowane są również wina białe, o średniej zawartości alkoholu również 12%, niedojrzałe o pięknej barwie cytrynowej, o delikatnym owocowym aromacie, lekkie i eleganckie. Wina czerwone i niektóre białe wymagają leżakowania ; czerwone nawet do 48 miesięcy.

Najczęściej uprawiane szczepy winne to: Touriga Nacional, Jaen, Tinto Cão i z odmian białych - Encruzado.

Instytucją, która kontroluje i promuje wina DOC DÃO jest Regionalna Komisja d/s Produkcji Wina Dão - Comissão Vitivinícola Regional do Dão. Zaopatruje ona autoryzowane firmy butelkujące wino w odpowiednie etykiety zwane Selos de Garantia, potwierdzające, iż jakość wina została sprawdzona, oraz w świadectwo pochodzenia – Certificado de Origem, które posiadają wina wysyłane za granicę.