Region położony w środkowej części Półwyspu Apenińskiego, od strony Morza Tyrreńskiego, zamykający w sobie Wieczne Miasto - Rzym. Blisko połowa win z tego regionu pochodzi z terenu znajdującego się na południe od stolicy Włoch, zwanego Castelli Romani. Łagodne wzgórza, idylliczny klimat sprawiają, że jest to ulubione miejsce na podmiejskie rezydencje rzymskiej arystokracji i królestwo białych win (w dużej mierze produkowanych na potrzeby mieszkańców i gości Wiecznego Miasta).
Lacjum, bogate w wulkaniczne gleby, obejmuje 24 D.O.C., z czego dwa zdobyły międzynarodową sławę: Est! Est!! Est!!! di Montefiascone i Frascati. Oba wina robione są głównie z odmian Trebbiano i Malvasia, które fermentuje się na zimno co pozwala uzyskać wina owocowe, o niskiej kwasowości, świeże. Tradycja uprawy czerwonych winogron jest w Lacjum znikoma, ale możemy się spotkać z eksperymentalnymi winnicami, obsadzonymi szczepami Merlot i Cabernet Sauvignon.