Estremadura to region będący pasem wybrzeża nad Oceanem Atlantyckim. Lokalnie nazywany często Oeste (Wschód). Funkcjonuje tutaj około 50,000ha winnic choć tylko 1/3 nosi oznaczenie D.O.C. lub vinho regional. W ostatnich latach dotacje Unii Europejskiej i umiejętniejsze wykorzystywanie warunków geograficznych i klimatycznych zmieniają proporcje produkcji na korzyść win jakościowych. Dzięki pomocy doświadczonych enologów z całego świata ostatnio powstają w tym regionie ciekawe czerwone wina, zwłaszcza w apelacjach Serras Aire, Candeiros i Montejunto. W okolicach miasta Alenquer powstają doskonałe wina z Syrah mogące konkurować z najlepszymi winami francuskimi z tej odmiany.
Uprawia się tu również takie czerwone odmiany jak:Castelao, Tinta Miuda, Cabernet Sauvignon i Merlot. Białe wina uzyskuje się z odmian: Antao Vaz, Arinto, Bical, Chardonnay i Fernao Pires.